10 غذای تازه با پیاز و طرز تهیه آن
به گزارش صنایع 90، پیاز، یکی از لذیذترین و اصلی ترین مواد اولیه برای طبخ غذا است و می توان با آن، انواع غذاهای متفاوت و خوشمزه ای را طبخ کرد.
پیاز، یکی از قدیمی ترین سبزی ها و صیفی جات خوراکی در دنیا و کشور ایران است که از 3000 سال قبل از میلاد مسیح در مصر باستان، کشت می شده است. بعضی از اسناد تاریخی به ما نشان می دهند که غذای اصلی کارگرانی که اهرام ثلاثه مصر را ساختند، پیاز بوده است و همین مسئله، قدمت استفاده از پیاز در غذا را به ما ثابت می نماید.
پیازهای معمولی به طور طبیعی در سه رنگ متنوع دیده می شوند؛ پیازهای زرد یا قهوه ای که در بعضی از کشورهای اروپایی با نامپیاز قرمز شناخته می گردد. این پیاز لذیذ در هنگام سرخ شدن به رنگ قهوه ای تیره و پرچرب تبدیل می گردد و به سوپ مشهور پیاز فرانسوی مزه ای شیرین می دهد. گونه دوم، پیاز قرمز است که در بعضی از کشورهای اروپایی، پیاز ارغوانی نامیده می گردد. این پیاز معمولا به صورت تازه و کبابی استفاده می گردد و رنگ آن به غذا، ظاهری وسوسه انگیز اعطا می نماید. پیاز سوم، پیاز سفید است که به صورت سنتی در آشپزی کلاسیک مکزیکی استفاده می گردد. این پیاز در زمان پخت به رنگ طلایی درمی آید و مزه ای شیرین دارد.
تخمین زده می گردد که در دنیا، بیش از 3,642,000 هکتار در سال، پیاز به عمل می آید. حدود 170 کشور، برای استفاده داخلی خود، پیاز می کارند و 8 درصد فراوری دنیای به طور بین المللی تجارت می گردد. این ماده غذایی اگرچه کالری اندکی دارد، دارای مواد مغذی فراوانی چون ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان نیز است. پیاز بعلاوه حاوی ویتامین C ،B6 و منگنز و مقادیر اندکی از کلسیم، آهن، فولات، منیزیم، سولفور، فسفر و پتاسیم است.
کاهش سطح قند خون، بهبود هضم غذا و تقویت معده، حفظ سلامت استخوان، درمان دردهای مفصلی، جلوگیری از التهاب و آلرژی، بهبود سیستم ایمنی و درمان سرماخوردگی، درمان اختلالات گوش، بهبود تنفس، بهبود خواب، بهبود سلامت چشم و دهان، تقویت سلامت مغز و مقابله با انواع سرطان از جمله فواید مصرف پیاز هستند، پس سعی کنید که پیاز را بیشتر در برنامه غذایی خود بگنجانید.
با خبرنگاران همراه باشید و انواع غذاهایی لذیذی که می توان با پیاز طبخ کرد، از سوپ های مقوی و نان های آغشته به سس گرفته تا پاستاهای خامه ای و ترشی های مقوی را یاد بگیرید. پیاز را نباید دست کم گرفت؛ زیرا می توان با آن غذاهایی را طبخ کرد که قطعا شما را شگفت زده خواهند کرد.
انواع غذا با پیاز:
- پیازهای پرشده با سوسیس
- سالاد مرغ و ترشی پیاز
- سوپ پیازداغ
- فریتر پیاز
- سالاد تخم مرغ با پیاز
- پاستای پیاز کاراملی و کره بز
- گوشت بره هریسا به همراه پیازهای دارچینی و پوره سیب زمینی تند
- تارت پیاز با آویشن و پنیر سوئیسی
- سبزیجات یونانی
- پیازهای اناری ترکی
1. پیازهای پرشده با سوسیس
سبزیجات پرشده از محبوب ترین غذاها در سراسر دنیا به شمار می آیند. مواد خوشمزه داخل سبزیجات در حین پخت آرام این غذا، طعم های وسوسه نماینده و جذابی را به وجود می آورند که قابل مقایسه با هیچ غذای دیگری نیست. سوسیس و پیاز، یک ترکیب فوق العاده هستند که بافت و طعمی بی نظیر را در غذای موردنظر ما خلق می نمایند.
مواد لازم:
پیاز بنفش پوست کنده، روغن زیتون فرآوری نشده، نمک دریایی، آب، سیر، آویشن، سوسیس گوشت و خامه غلیظ.
طرز تهیه:
فر را در دمای 200 درجه سانتی گراد یا 400 درجه فارنهایت روشن کنید تا گرم گردد. پیازها را به کمی روغن زیتون و نمک آغشته کنید، سپس آن ها را در یک قابلمه دردار بریزید. سیر را در میان پیازها قرار دهید و روی آن، روغن بریزید. ساقه های آویشن را روی پیازها بچینید و سپس در قابلمه آب بریزید. درب قابلمه را بگذارید و در فر به مدت 50 تا 60 دقیقه بپزید تا پیازهای درسته، نرم و قهوه ای شوند و بتوان چاقو را به راحتی در مرکز آن ها فرو کرد. قابلمه را کنار بگذارید تا پیازها خنک شوند.
پیازها را با احتیاط، روی تخته برش بگذارید و آب را در قابلمه نگه دارید. چند لایه از مرکز پیاز را تخلیه کنید و در آن، سوسیس گوشت بریزید. تکه هایی از پیاز که درآورده اید را در قابلمه بریزید. حبه های سیر پخته شده را له کنید و دوباره در قابلمه بریزید. سپس برگ های آویشن، خامه، نمک و میزان کمی آب در قابلمه بریزید. قابلمه را روی شعله میانه گاز بگذارید تا مواد درون آن به جوش بیایند.
پیازهای پرشده را با احتیاط در قابلمه قرار دهید، به طوری که بخش پرشده آن ها رو به بالا باشد. پیازها را به مدت یک دقیقه روی حرارت گاز بجوشانید. سپس قابلمه را در فر بگذارید و برای 40 دقیقه در فر بپزید. توجه داشته باشید که در اواسط پخت، باید درب قابلمه را بردارید تا سس غلیظ گردد. سس را بچشید و در صورت نیاز به آن نمک بزنید. پیازهای پرشده را در ظرف سرو بکشید و یک قاشق از سس لذیذ را روی آن بریزید. نوش جان!
2. سالاد مرغ و ترشی پیاز
سالاد مرغ و ترشی پیاز (Chicken salad with onion pickle)، یک سالاد ویتنامی است که با طعم و مزه تازه و مقوی خود، همه را متحیر خواهد نمود.
مواد لازم:
مواد تشکیل دهنده این سالاد، ران مرغ با استخوان، آب مرغ، برنج باسماتی، کره، سیر خردشده، نعنا یا ریحان خردشده، گشنیز و فلفل سیاه هستند. برای ترشی پیاز نیز به پیاز بنفش، سرکه سیب، شکر، نمک دریایی و فلفل سیاه نیاز دارید. سس این سالاد هم با سس ماهی، شکر، زنجبیل تازه خردشده، فلفل چیلی، سیر و سرکه سیب درست می گردد.
طرز تهیه:
در ابتدا، ترشی را آماده کنید. چهار پنجم پیازها را با بقیه مواد لازم مخلوط کنید و به مدت یک ساعت کنار بگذارید تا پیازها مزه دار شوند. سپس به سراغ سالاد بروید. ران مرغ را با میزانی آب سرد در یک قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید. درب قابلمه را ببندید و منتظر بمانید تا به جوش بیاید. کف ایجادشده روی مرغ ها را جمع کنید و دور بریزید. آب مرغ را به قابلمه اضافه کنید و برای 25 تا 30 دقیقه بپزید.
برنج را بشویید و آبکش کنید. سپس یک پنجم به جامانده پیازها را ساطوری خرد کنید. کره را در یک ماهیتابه کوچک روی حرارت ملایم گاز، آب کنید و سیر و پیازها را در آن تفت دهید. سپس برنج را در ماهیتابه بریزید و هم بزنید. میزانی از آب مرغ در حال پخت را با نمک به برنج در ماهیتابه اضافه کنید. درب ماهیتابه را بگذارید و اجازه دهید تا برنج با آب مرغ بپزد.
تمام مواد اولیه سس را به همراه دو قاشق غذاخوری آب مرغ در یک کاسه بریزید و مخلوط کنید. پس از پخت کامل مرغ، آن را از قابلمه دربیاورید و به مدت 10 دقیقه اجازه دهید تا خنک گردد. شما می توانید به جامانده آب مرغ را در فریزر یا یخچال نگهداری کنید.
مرغ را از استخوان جدا نموده و تکه تکه کنید. سپس آن را با ترشی پیاز (بدون آب)، نعنا، گشنیز و فلفل مخلوط کنید. سالاد مرغ را با برنج و سس مخصوص در دمای اتاق سرو کنید.
3. سوپ پیازداغ
سوپ پیازداغ (Soupe a loignon Lyonnaise)، یک سوپ کلاسیک است که امکان ندارد شما را ناامید کند. پیازهای آب شده در آب گوشت کره ای به همراه خامه، تخم مرغ و پنیر گریل شده، با ظاهری وسوسه نماینده و دلربا، هر سلیقه ای را راضی خواهند کرد.
مواد لازم:
کره، روغن، پیاز پوست کنده و خردشده، سرکه سفید، آرد ساده، آب گوشت، نان باگت، زرده تخم مرغ، خامه ترش، پنیر سوئیسی رنده شده، نمک و فلفل سیاه.
طرز تهیه:
کره را همراه با روغن در یک ماهیتابه روی حرارت میانه گاز آب کنید، سپس پیازها را در آن بریزید و تفت دهید تا کاراملی شوند. توجه کنید که در این مرحله نباید درب قابلمه را ببندید. پس از آماده شدن پیازها، سرکه سفید را اضافه کنید و هم بزیند تا سرکه کاملا تبخیر گردد.
بقیه کره را در یک ماهیتابه دیگر آب کنید، سپس آرد را در آن بریزید و هم بزنید تا به رنگ قهوه ای دربیاید. اجازه ندهید که آرد بسوزد. آب گوشت را به آرد اضافه کنید و خوب هم بزنید. این مخلوط را برای 5 دقیقه بجوشانید، سپس پیازهای کاراملی را اضافه کنید و برای 30 دقیقه دیگر بپزید. در همین حین، باگت ها را هم تست کنید.
گریل را از قبل روشن کنید تا گرم گردد. زرده تخم مرغ را با خامه ترش هم بزنید و در کاسه های سوپ بریزید. میزانی از مایه داغ سوپ را در هر کاسه بریزید و آن را با استفاده از یک چنگال با مواد تخم مرغی، مخلوط کنید. روی سوپ را با نان تست و پنیر سوئیسی رنده شده بپوشانید و گریل کنید تا پنیر به رنگ طلایی دربیاید و حباب بزند. سوپ را داغ سرو کنید.
شما می توانید مواد لازم و طرز تهیه دقیق سوپ پیاز فرانسوی را در مجموعه آشپزی ملل خبرنگاران مشاهده کنید.
4. فریتر پیاز
فریتر، لقمه سوخاری یا کوکوی پیاز (Onion fritter)، یکی از لذیذترین غذاهای هندی است که مانند حلقه های پیاز روی برگر، غذایی اعتیادآور و بینهایت خوشمزه است، به طوری که کافی است یک بار آن را درست کنید تا تبدیل به پایه ثابت برنامه غذایی شما گردد.
مواد لازم:
پیاز پوست کنده و حلقوی برش خورده، پودر چیلی قرمز، زنجبیل تازه رنده شده، گشنیز تازه خردشده، چیلی سبز تند، زیره سبز، زردچوبه، آرد نخود، نمک و روغن زیتون یا بادام زمینی.
طرز تهیه:
پیازها، پودر چیلی قرمز، زنجبیل تازه رنده شده، گشنیز تازه خردشده، چیلی سبز تند، زیره سبز و زردچوبه را در یک کاسه بریزید و مخلوط کنید. سپس میزانی آرد نخود در آن بپاشید. حدود 15 دقیقه قبل از خوردن، نمک را به آن ها اضافه کنید.
پیازها را با دستانتان با مواد خشک مخلوط کنید و به مدت 5 دقیقه ورز دهید تا خمیر کوکو به دست بیاید. در یک ماهیتابه روغن بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ گردد. از مایه کوکو بردارید و در روغن بیندازید تا سطح ماهیتابه را بپوشاند. شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا یک دقیقه سرخ گردد. سپس آن را برگردانید و برای یک دقیقه دیگر سرخ کنید تا کوکوها طلایی و برشته شوند.
کوکوها را پس از سرخ شدن روی دستمال مخصوص آشپزخانه یا کاغذ روغنی قرار دهید تا روغن اضافه آن ها کشیده گردد. کوکوی پیاز را به صورت داغ با ترشی انبه هندی سرو کنید.
5. سالاد تخم مرغ با پیاز
سالاد پیاز و تخم مرغ، یک غذای فست فود و لذیذ است که با پیازچه و نان تست درست شده با خمیرترش، طعمی فوق العاده پیدا می نماید.
مواد لازم:
پیاز ریز خردشده، روغن زیتون، تخم مرغ آبپز رنده شده، پیازچه خردشده، سس مایونز، گوریبنس (gribenes) یا پوست ترد مرغ یا غاز و پیاز سرخ شده، نمک، فلفل سیاه، شاهی آبی و زیتون سیاه.
طرز تهیه:
پیازها را در روغن روی حرارت میانه گاز سرخ کنید تا نرم شوند و به رنگ طلایی دربیایند. سپس آن ها را در غذاساز بریزید و میکس کنید تا پوره شوند. پیاز پوره شده، تخم مرغ رنده شده، سس مایونز و گوریبنس را در یک کاسه بریزید و با نمک و فلفل سیاه، مزه دار کنید. شما می توانید این سالاد را به مدت دو روز در یخچال نگهداری کنید، البته به شرطی که روی آن را با سلفون بپوشانید.
برای سرو سالاد تخم مرغ، آن را با شاهی آبی و زیتون تزئین کنید و به سر میز بیاورید.
6. پاستای پیاز کاراملی و کره بز
پاستای پیاز کاراملی و کره بز (Caramelised onion and goats butter pasta)، یک غذای بسیار ساده و خوشمزه است که از ترکیب پیازهای کاراملی شیرین و طعم خامه ای کره بز و پنیر درست می گردد.
مواد لازم:
پیاز ریز خردشده، نمک، اسپاگتی خشک، کره بز و پنیر بز رنده شده.
طرز تهیه:
پیازهای خردشده را با نمک مزه دار کنید، سپس آن ها را روی حرارت ملایم گاز با کمی روغن، تفت دهید تا نرم شوند و به رنگ طلایی دربیایند. پس از آماده شدن پیازها، پاستا را طبق دستورالعمل بسته آن بپزید؛ اما یک دقیقه قبل از زمان درج شده، آن ها را آبکش کنید.
پاستاهای پخته را در ماهیتابه بریزید و کره، پیاز و نصف میزان پنیر را به آن بیفزایید و این مواد را خوب هم بزنید. پاستا را در کاسه های گرم بکشید و بقیه پنیر را روی آن بریزید. نوش جان!
7. گوشت بره هریسا به همراه پیازهای دارچینی و پوره سیب زمینی تند
پیازهای مزه دارشده با دارچین در کنار گوشت بره هریسا (Harissa lamb) و پوره سیب زمینی تند، یک غذای بی نظیر و معطر را خلق می نمایند که بسیار هوس برانگیز و لذیذ است.
مواد لازم:
استیک گوشت بره، نمک و فلفل سیاه. برای تهیه سس ماریناد این غذا به روغن زیتون، هریسا (سس فلفل چیلی تند تونسی)، سیر له شده، آب لیمو و برگ نعنا نیاز دارید. پوره نیز از سیب زمینی، خامه هم زده، کره، پودر دارچین، فلفل سیاه، شیر و زردک وحشی تشکیل می گردد. مواد تشکیل دهنده سس پیاز این غذا نیز پیاز، کره، روغن زیتون، پودر دارچین، هریسا، آب لیمو و گشنیز خردشده هستند.
طرز تهیه:
مواد لازم برای سس ماریناد را مخلوط کنید و روی تکه های گوشت بریزید. با استفاده از دست، آن ها را هم بزنید تا گوشت کاملا به مواد آغشته گردد. روی گوشت ها را بپوشانید و به مدت چند ساعت در یخچال قرار دهید و گاهی آن ها را زیر و رو کنید.
به سراغ آماده کردن پوره بروید. سیب زمینی ها و زردک ها را جداگانه بجوشانید تا نرم شوند. سیب زمینی ها را از آب دربیاورید و دوباره روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا خشک شوند. زردک ها را نیز آبکش کنید و به همراه خامه پوره کنید. سیب زمینی ها را نیز پوره کنید و با زردک و خامه هم بزنید.
ادویه جات را برای چند ثانیه در کره تفت دهید تا بوی آن ها دربیاید. سپس سیب زمینی و زردک را در آن ها بریزید و هم بزنید. شیر را گرم کنید و به مخلوط سیب زمینی بیفزایید و پوره را مزه دار کنید و اگر قصد ندارید بلافاصله آن را سرو کنید، درب آن را بگذارید. شما می توانید پوره را قبل از سرو، روی حرارت ملایم گاز، گرم کنید.
در همین حین، پیازها را با کره و روغن تفت دهید تا طلایی شوند. شعله گاز را زیاد کنید تا پیازها به سرعت به رنگ قهوه ای دربیایند و برشته شوند. دارچین، هریسا، آب لیمو و گشنیز را به همراه نمک و فلفل به پیازها بیفزایید و برای یک دقیقه دیگر تفت دهید. تکه های گوشت مزه دارشده را در یک گریل با حرارت بالا سرخ کنید تا دو طرف آن ها قهوه ای گردد، اما وسط گوشت صورتی بماند. پوره سیب زمینی را در یک کاسه گرم بکشید و سر میز بگذارید، سپس پیازها را روی گوشت بریزید و سرو کنید.
8. تارت پیاز با آویشن و پنیر سوئیسی
تارت پیاز با آویشن و پنیر سوئیسی (Onion tart with thyme and gruyere)، یک تارت خامه ای و پر از پنیر است که همراه با خردل و آویشن، یک غذای خارق العاده برای سرو در مهمانی های رسمی و مجلسی به شمار می آید. جالب است بدانید که پیاز، نقش اصلی و مهمی را در تهیه این غذای لذیذ را بازی می نماید.
مواد لازم:
کره، آرد ساده، نمک و آب یخ. برای مواد داخل تارت به کره، پیاز سفید ریز خلالی شده، تخم مرغ، زرده تخم مرغ، خامه غلیظ، خردل، برگ آویشن، نمک، فلفل سیاه، پنیر سوئیسی رنده شده و جوز هندی تازه رنده شده نیاز دارید.
طرز تهیه:
برای درست کردن پایه تارت، کره، آرد و نمک را در غذاساز بریزید و میکس کنید. سپس آن را در یک کاسه بزرگ بریزید و همراه با آب هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند. خمیر را با دست ورز دهید و سپس روی آن را با سلفون بپوشانید و برای حداقل یک ساعت در یخچال قرار دهید تا خنک گردد.
کره را در ماهیتابه آب کنید. سپس پیازها را در آن بریزید و روی شعله میانه گاز به مدت حداقل 4 تا 6 دقیقه تفت دهید تا کاملا نرم و طلایی شوند. پیازها را کنار بگذارید تا خنک شوند. در همین حین، فر را در دمای 180 درجه سانتی گراد یا 350 درجه فارنهایت روشن کنید تا گرم گردد. سپس خمیر را روی یک سینی مخصوص فر تا می توانید پهن و نازک کنید.
با استفاده از چنگال، روی خمیر تارت را سوراخ کنید. سپس روی خمیر را با فویل بپوشانید و به مدت 15 تا 20 دقیقه بپزید. فویل را بردارید و برای 10 دقیقه دیگر، پایه تارت را بپزید تا طلایی و برشته گردد. تخم مرغ، زرده تخم مرغ، خامه، خردل و برگ های آویشن را مخلوط کنید و با احتیاط در پیازها بریزید. به این مخلوط، نمک و فلفل بزنید و آن را روی پایه تارت بریزید.
روی مخلوط پیاز را با پنیر سوئیسی رنده شده و جوز هندی بپوشانید و به مدت 45 دقیقه در فر بپزید تا رنگ مواد داخل تارت نیز، طلایی تیره گردد. تارت پیاز را قبل از سرو، برای 10 دقیقه در دمای اتاق قرار دهید تا خنک گردد.
9. سبزیجات یونانی
سرکه سفید، روغن زیتون و سبزیجات در یک مایه سوپی خوشمزه پر از پیاز جوشانده می شوند تا یک غذای لذیذ با طعمی منحصربه فرد و شیرین به نام سبزیجات یونانی (Vegetables à la Grecque) خلق گردد. این غذا را با زیتون، پنیر فتا و نان برشته سرو می نمایند.
مواد لازم:
پیاز بنفش یا سفید، هویج، رازیانه، کدوی تابستانی، روغن زیتون، آب، نمک، تخم گشنیز، دانه رازیانه، دانه فلفل سیاه، برگ بو، آویشن، سیر، لیمو و سرکه سفید.
طرز تهیه:
برای درست کردن مایه سوپی، روغن زیتون، آب، نمک، تخم گشنیز، دانه رازیانه، دانه فلفل سیاه، برگ بو، آویشن، سیر، لیمو و سرکه سفید را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا بجوشد. سپس شعله گاز را کم کنید و برای 5 دقیقه آن ها را بپزید. نمک غذا را مقدار کنید.
سبزیجات را جداگانه بپزید. کار خود را با پیازها شروع کنید. آن ها را روی حرارت ملایم گاز به مدت 10 دقیقه در مایه سوپی بریزید تا نرم شوند. پیازها را دربیاورید و در بشقاب بگذارید تا سرد شوند. سپس هویج و رازیانه را به مدت 5 دقیقه در مایه بریزید و بپزید. برای کدوی تابستانی هم به 3 دقیقه جوشیدن نیاز دارید.
سبزیجات را در یک ظرف بزرگ قرار دهید و مایه سوپی خنک شده را روی آن ها بریزید. اجازه دهید تا سبزیجات به مدت حداقل چند ساعت در این مایه غوطه ور باشند. شما می توانید آن ها را در این زمان در یخچال هم قرار دهید.
برای سرو، سبزیجات را از مایه خارج کنید و در بشقاب بکشید، سپس کمی از مایه را روی آن ها بریزید و در دمای اتاق سرو کنید. بعضی افراد سبزیجات را با هم می پزند؛ اما از آنجا که زمان پخت آن ها با هم فرق می نماید، ممکن است نتیجه خوبی نگیرید و بعضی از سبزیجات له شوند و بعضی نپزند.
10. پیازهای اناری ترکی
پیازهای اناری ترکی (Turkish pomegranate onions)، یک مخلفات فوق العاده برای همراهی با گوشت کبابی، هالومی (halloumi) سرخ شده و سبزیجات آرام پز هستند.
مواد لازم:
پیاز بنفش پوست کنده و چهار قاچ شده، روغن، رب انار، سماق، نمک و جعفری خردشده.
طرز تهیه:
پیازها را با کمی روغن در یک گریل داغ، کباب کنید تا کاملا زغالی شوند. پیازهای داغ را با رب انار، سماق و نمک مخلوط کنید. سپس آن ها را کمی خنک کنید و با جعفری خردشده به سر میز بیاورید.
منبع: کجارو / theguardian.com