پناه به هوتک ها در نبود آب لوله کشی ، آبفای سیستان و بلوچستان: مشکل آبرسانی نداریم

به گزارش صنایع 90، کمبود و نبود آب مسئله ای تازه در شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان نیست. کم آبی در بسیاری از مناطق جنوبی استان به ویژه چابهار، کنارک و قصرقند باعث شده اهالی به استفاده از هوتک ها و برکه های طبیعی رو بیاورند؛ در حالی که مسئولان آب استان منکر استفاده اهالی از آب غیربهداشتی هستند و مشکل را فرسودگی شبکه آبرسانی می دانند.

پناه به هوتک ها در نبود آب لوله کشی ، آبفای سیستان و بلوچستان: مشکل آبرسانی نداریم

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایلنا، مشکل کم آبی و به خصوص آب شرب مردم استان سیستان و بلوچستان صحبت امروز و دیروز نیست. سال های سال است که این مردم به دلیل کمبود آب با مسائل عدیده ای از جمله مسائل بهداشتی روبه رو هستند. به گفته نماینده سیستان وبلوچستان در شورای عالی استان ها تنها 19 درصد شهرستان چابهار از نعمت شبکه آب شرب سالم و لوله کشی برخوردار است.

بسیاری از روستاهای جنوب استان سیستم آبرسانی فرسوده ای دارند که مدام با قطعی آب آنهم در فصل تابستان و گرمای شدید هوا روبرو اند و این مشکل باعث می گردد اهالی روستاها برای تامین آب مصرفی به هوتک ها رو بیاورند. این هوتک ها گودال های مصنوعی و یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی ها در آن جمع آوری شده و در طول سال به مصارف آشامیدنی انسان و حیوانات می رسد، این گودال در زبان بلوچی در منطقه بلوچستان به هوتِگ مشهور است.

منبع تأمین آب بسیاری از روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان ازجمله بخش منطقه دشتیاری، تلنگ و پلان که از بی آبی رنج می برند هوتک و چاله های آب ناشی از باران است.

150 خانوار بدون آب شرب

محمد براوی دهیار روستای دور از توابع کنارک درباره مشکل بی آبی این روستا اظهار کرد: لوله کشی آب روستا 25 سال پیش با هزینه ای که خود اهالی پرداخت کردند، انجام شد که با گذشت زمان این لوله ها فرسوده شدند و این در حالی است که تعداد خانوار ساکن این روستا از 25 سال پیش تا به امروز از 20 به 150 خانوار افزایش یافته است.

وی ادامه داد: برای رفع شدن مشکل فرسودگی لوله های آب شرب روستا که اهالی را با مسائل عدیده ای روبه رو نموده بارها به مسئولان شهرستان و استانی مراجعه کردیم ولی هیچ اقدامی در این زمینه شکل نگرفت. اهالی به ناچار برای آب شرب دو سالی می گردد که از آب هوتک های منطقه استفاده می نمایند که برای مصارف غیرشرب و احشام به کار می رود.

دهیار روستای دور اضافه کرد: برای آبرسانی سیار به این روستا نیز سازمان آبفای شهرستان کنارک اعلام نموده که برای این تانکرها باید حتما موتور آب در روستا باشد که به دلیل نبود این موتورها در بسیاری از موارد آب را به مرکز شهرستان بازمی گردانند.

مسئولان جواب سر بالا می دهند

براوی عنوان نمود: اهالی روستا برای تهیه آب شرب واقعا در مضیقه اند و هرچه به ادارات مختلف مراجعه می نمایند جواب سربالا می شنوند و مدام با گفتن اینکه بودجه و اعتبار نداریم پاسخ های تکراری می دهند. البته مسئول فعلی اداره آبفای کنارک برای رفع شدن مشکل قول مساعد داده که رسیدگی کند.

درحالی که دهیار روستای دور از توابع کنارک مسائل آب شرب و برق این روستا را برای زندگی اهالی سخت و غیرقابل تحمل می داند، در مقابل مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان صحبت های دیگری را مطرح می نماید.

روستای دور مشکل آب شرب ندارد

مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان در این باره گفت: روستای 85 خانواری روستای دور دارای شبکه آبرسانی است و تعجب می کنم که می گویند آب شرب ندارند و از هوتک آب آشامیدنی شان را تامین می نمایند. شبکه آبرسانی شان قدیمی است ولی قابلیت آبرسانی را دارد و آب مورد احتیاجشان را تامین می نماید. شاید اختلالاتی در شبکه آبرسانی به شکل مقطعی بوجود آمده باشد ولی با تعمیرات به موقعی که توسط کارکنان اداره آبفای شهرستان صورت می گیرد، مشکل خیلی زود رفع می گردد.

علیرضا قاسمی ادامه می دهد: این روستا اصلا هوتک ندارد و در مواقع مشکل شبکه آبرسانی به وسیله تانکرهای سیار آب مردم این روستا تامین می گردد. قطعا کارشناسان شرکت آبفا را به منطقه اعزام خواهند شد تا اگر مسئله ای در زمینه آب شرب دارند رسیدگی و رفع گردد.

وی گفت: در شهرستان کنارک 71 درصد از مناطق از آب شرب بهره مند هستند و تعدادی از روستاها نیز در برنامه برای آبرسانی گنجانده شده اند و یا در نوبت اعتبارات صندوق قرار گرفته اند.

معرفی 2 پروژه آبرسانی برای کنارک

قاسمی عنوان نمود: سال جاری در بخش کنارک دو پروژه جدید معرفی می کنیم تا تعدادی روستای دیگر را نیز در این منطقه وارد مدار کنیم. اما روستاهایی که تحت پوشش نیستند برای مصرف آب غیر شرب شان از هوتک ها استفاده می نمایند و برای مصارف شرب اهالی این روستاها از تانکرهای آبرسانی سیار استفاده می گردد و آب شیرین را از تصفیه خانه های شهرستان کنارک به مناطق روستایی منتقل می نمایند.

وی گفت: استفاده از آب هوتک برای مصارف شرب اصلا به روستاها توصیه نمی گردد. روستاها را به لحاظ آبرسانی سیار تقسیم بندی نموده ایم که البته سال جاری با 126 تانکر آبرسانی آبفا که 50 درصد آنها تحت مالکیت اداره و 50 درصد در اختیار بخش خصوصی اند قرارداد داریم. البته اعتبارات آنها به دلیل مسائل اقتصادی سازمان آبفا هنوز تخصیص نیافته و ما به این بخش بدهکاریم. همین مسائل باعث نارضایتی در بحث آبرسانی به روستاها شده است.

قاسمی اعلام کرد: بعضی اهالی از آب هوتک استفاده می نمایند و این را ما به لحاظ بهداشتی توصیه نمی کنیم. تانکرها کار آبرسانی را انجام می دهند. البته شاید این آبرسانی با تاخیر همراه باشد. از سوی دیگر شاید مصرف اهالی روستاها بیشتر از مقدار آب شربی است که به شکل سیار در اختیارشان قرار می گیرد و به همین دلیل به آب هوتک ها رو می آورند.

طرح تصفیه آب هوتک ها اجرا می گردد

مدیرکل سازمان آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: طرح تصفیه سازی آب هوتک ها برای اهالی روستاها تقریبا 4 ماه است در دست اجرا است تا با تصفیه کن های کوچک از آب همین هوتک ها در اختیار اهالی روستاها قرار بگیرد. برای تامین هزینه این طرح از خیران یاری گرفته ایم.

وی گفت: ما بیشترین مشکل آب شرب را در مناطق جنوبی استان داریم؛ در شهرستان چابهار و کنارک طرح تصفیه آب هوتک ها در این مناطق انجام خواهد شد که بخشی از هزینه ها به وسیله خیرین و بخشی از هزینه را موسسه علم و فناوری یاری کردند.

وی توضیح داد: در برنامه آبرسانی سال جاری قرار است تک تک روستاهای منطقه کنارک را تا 80 درصد به بهره مندی از شبکه آبرسانی برسانیم. در حال حاضر مشکل آب شرب روستای بندینی با حدود 200 خانوار حل شده است. در سراسر استان سیستان و بلوچستان 6 هزار روستا داریم که ضریب بهره مندی از آب شرب 63 تا 64 درصد است.

مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: بیشترین بهره مندی از شبکه های آبرسانی استان در شمال استان است که آنهم فرسوده و قدیمی شده و احتیاج به بازسازی دارند اما بیشترین نقاطی که با مشکل آب روبرو هستند یکی حوزه سوران در بخش سراوان است که بیشترین آبرسانی سیار را داریم و یکی حوزه جنوب چابهار، کنارک و بخش تلنگ قصر قند. در سایر بخش های استان سعی نموده ایم با خط لوله و شبکه بهداشتی آبرسانی سالم را برای مردم منطقه فراهم کنیم.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 28 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sanaye-90.ir شناسه مطلب: 1157

به "پناه به هوتک ها در نبود آب لوله کشی ، آبفای سیستان و بلوچستان: مشکل آبرسانی نداریم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پناه به هوتک ها در نبود آب لوله کشی ، آبفای سیستان و بلوچستان: مشکل آبرسانی نداریم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید