مزوتراپی چیست و چه کاربردها و فوایدی دارد

به گزارش صنایع 90، در روش درمانی مزوتراپی سوزن های بسیار ریزی به لایه میانی پوست مزودرم (Mesoderm) تزریق می گردد. هدف اصلی روش درمانی مزوتراپی اصلاح علل اصلی مانند گردش خون ضعیف و التهاب هستند که موجب آسیب به پوست می شوند. در همین حال، فرمول مشخصی برای مواد تزریقی مزوتراپی وجود ندارد.

مزوتراپی چیست و چه کاربردها و فوایدی دارد

مزوتراپی چیست؟

روش درمانی مزوتراپی (Mesotherapy) از تزریق زیر پوستی انواع ویتامین ، آنزیم ، هورمون و عصاره گیاهی برای جوان سازی پوست، سفت شدن پوست، چربی زدایی و موارد دیگر بهره می برد. پزشک فرانسوی میشل پیستور در سال 1952 (1331)، این روش درمانی نوین را ابداع کرد.

پیستور در ابتدا قصد داشت از این روش برای تسکین درد بهره برد. اما در سال های اخیر، مزوتراپی کاربردهای زیاد و مختلفی پیدا نموده و به همان نسبت هم در بین مردم به درمان محبوبی برای زیبایی بدل شده است. امروزه از مزوتراپی استفاده های مختلفی می شود. بعضی از پرکاربردترین استفاده های روش درمانی مزوتراپی عبارتند از:

  1. چربی زدایی
  2. کاستن از تجمع بافت چربی
  3. رفع کردن چین و چروک
  4. درمان افتادگی و شل شدن پوست
  5. اصلاح فُرم بدن
  6. برداشتن لکه های پوست
  7. درمان ریزش مو
  8. تفنگ مزوتراپی

در روش درمانی مزوتراپی سوزن های بسیار ریزی به لایه میانی پوست مزودرم (Mesoderm) تزریق می شود. هدف اصلی روش درمانی مزوتراپی اصلاح علل اصلی مانند گردش خون ضعیف و التهاب هستند که موجب آسیب به پوست می شوند. در همین حال، فرمول تعیینی برای مواد تزریقی مزوتراپی وجود ندارد.

این روش چگونه عمل می نماید؟

این تکنیک یک روش درمانی است که مقادیر میکروسکوپی از ترکیبات و داروهای مختلف را به وسیله تزریق برای درمان انواع بیماری ها و مسائل پوستی مورداستفاده قرار می دهند. داروهای هومیوپاتی، داروهای سنتی، عوامل رشد، پپتیدهایی با عملکرد خاص، ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه، بخشی از ترکیباتی هستند که معمولاً در این روش مورداستفاده قرار می گیرند. تمام داروها برای درمان شرایطی خاص در پوست مورداستفاده قرار می گیرند. علم مدرن توانسته است تا مبنا و اساس فیزیولوژی مزوتراپی را توضیح دهد. مزوتراپی از گردش خون به عنوان ابزاری برای فرایند درمانی استفاده می نماید. گردش خون پوستی به عنوان گردش خون اضافی شناخته شده است.

در این نوع گردش خون، عروق درم (پوست) به عنوان یک راستا عروقی پرپیچ وخم قرار شناخته می شوند و راستایابی حرکت ترکیبات در آن بسیار پیچیده است. هنگامی که دارو داخل درم تزریق می شود، می تواند بافت هدف را تحت تأثیر قرار دهد. بااین حال، به علت ازدیاد ترکیبات موجود در خون، هنگامی که داروها در این محل تزریق می شوند، به مدت چند ساعت و گاهی تا یک هفته در سیستم عروقی باقی می مانند. علاوه بر این، منافذ کمی در رگ های خونی پوست وجود دارد و همین امر موجب می شود انتشار ترکیبات تزریق شده در داخل و خارج عروق کاهش یابد.

مزایای این روش چیست؟

مزایای مزوتراپی بسیار فراوان است. کاربردهای زیادی برای مزوتراپی بیان شده است که می توان به درمان درد، آسیب های ورزشی، روماتولوژی، مصارف پزشکی عمومی و زیبایی اشاره نمود. در سال 2005، یک روش تازه به عنوان مزوتراپی مجازی (بدون استفاده از سوزن) معرفی گردید و در سطح بین المللی در دسترس همگان نهاده شد. این رخداد پیشرفت قابل توجهی هم برای متخصصان و هم برای بیماران بود.

در این روش از دستگاهی برای انتشار پالس های الکترومغناطیس استفاده می شود. درنتیجه بدون استفاده از سوزن، منافذی موقتی در سطح سلولی ایجاد می شود، این پدیده به نام الکتروپوراسیون شناخته می شود. با استفاده هم زمان از الکتروپوراسیون و روش های مزوتراپی رایج، امکان توسعه و انتشار ترکیب موردنظر در بافت، انتقال سلولی ماده فعال و کاهش عوارض جانبی آن نیز وجود دارد.

مزوتراپی بدون استفاده از سوزن می تواند جایگزین خوبی در درمان بیماری هایی مانند پسوریازیس، اگزما، درماتیت، حساسیت های پوستی و آکنه باشد. استفاده از مزوتراپی بدون سوزن، نتایج مثبتی در درمان بیماری ها و مسائلی مانند شوره سر، چربی بیش ازحد پوست، اگزمای سبورئیک و انواع مسائل ریزش مو داشته است. مزوتراپی بدون سوزن یک جایگزین بدون درد برای مزوتراپی سنتی است و می تواند گزینه مطلوبی برای بیمارانی باشد که از روش های درمانی تزریقی اجتناب نموده یا از آن ترس و واهمه دارند.

مزوتراپی بدون نیاز به سوزن چیست و چگونه عمل می نماید؟

درمان با این روش بدون استفاده از سوزن بی شک مزایایی بسیار زیادی داشته که از بین آن ها می توان به غیرتهاجمی و بدون درد بودن، ایمنی بالا، عدم استفاده از سوزن، اثربخشی بالا، استفاده آسان، ارزان و ایجاد نتایج فوری با اثرات طولانی مدت اشاره نمود. این تکنیک موجب افزایش و بهبود انتقال ترکیبات دارویی از لایه اپیدرم به سمت درم می شود. امواج رادیویی تک قطبی ایجادشده در این روش موجب ایجاد الکتروپوراسیون سلولی و افزایش نفوذپذیری منافذ سلول های پوستی می شود. درعین حال امواج رادیویی دمای پوست را به مقدار 5 تا 7 درجه سانتی گراد به منظور تحریک سنتز کلاژن و استحکام ساختار پوست افزایش می دهد.

علاوه بر این اثر دستگاه بر روی پوست 100٪ برگشت پذیر بوده و هیچ گونه آسیبی به اپیدرم و مورفولوژی پوست وارد نمی نماید. این روش یک روش درمانی جایگزین بسیار عالی برای بیمارانی است که از استفاده از سوزن هراس دارند و نمی خواهند هیچ گونه دردی را تجربه نمایند. البته این نوع درمان به میزان درمان مزوتراپی سوزنی مؤثر نیست زیرا مقدار فراوری واکنش های فراوری کلاژن و آنژیوژنز از این طریق بسیار کمتر از روش استفاده از سوزن است.

پزشکان بنا به صلاح دید خود از روش های مختلفی استفاده می نمایند از جمله این روش ها عبارتند از:

* تجویز داروهایی مانند وازودیلاتاتورها (داروهای گشادنماینده رگ) و آنتی بیوتیک ها

* هورمون هایی مانند کلسی تونین و تیروکسین

* آنزیم هایی مانند کلاژناز و هیالورونیداز

* عصاره های گیاهی

* ویتامین ها و مواد معدنی

مراحل آمادگی برای درمان به روش مزوتراپی چگونه است؟

معمولا فرد قبل از درمان به روش مزوتراپی، به دقت به وسیله پزشک معاینه می شود و انتظارات خود را با او در میان می گذارد. ممکن است بنا به تشخیص پزشک از فرد خواسته شود از یک هفته قبل از آغاز درمان ها، از مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی خودداری کند. این داروهای تسکین دهنده درد می توانند خطر خونریزی و کبودی در هنگام درمان به روش مزوتراپی را افزایش دهند.

درمان مزوتراپی چگونه انجام می گیرد و چه تعداد جلسه برای درمان ضروری است؟

در طول هر جلسه، ممکن است داروی بی حسی به پوست فرد تزریق شود. البته این امکان هم وجود دارد که بنا به توصیه پزشک، درمان بدون بی حسی نیز انجام گیرد. در طول جلسات درمانی تزریق های زیادی با سوزن های کوتاه مخصوصی صورت می گیرد.

این سوزن ها ممکن است که به مخزن های ویژه ای متصل باشند تا دُز خاصی از دارو یا مواد دیگر در طول جلسه تزریق شوند. خود تزریق هم بسته به درمان، می تواند در ناحیه ای به عمق 1 تا 4 میلیمتری زیر پوست فرد انجام گیرد. در همین حال، این امکان وجود دارد که هر تزریق تنها شامل وارد کردن قطره کوچکی از محلول زیر پوست فرد باشد.

فرد ممکن است برای رسیدن به تأثیرات دلخواه به تنها چند جلسه درمانی به روش مزوتراپی نیاز داشته باشد. با وجود این، معمولا میانگین جلسات درمانی به روش مزوتراپی بنا به صلاح دید پزشک معالج بین 3 تا 15 جلسه است. در ابتدا، تزریق ها هر 7 تا 10 روز انجام می گیرند و اگر پوست فرد به درمان پاسخ دلخواه را داد، فاصله تزریق ها بیشتر می شود و ممکن است جلسات درمانی هر دو هفته یا ماهی یکبار انجام گیرد.

تأثیر درمان به روش مزوتراپی تا چه حد است؟

به علت داروها و روش های مختلفی که در درمان به روش مزوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد، تخمین کارایی و تأثیر این روش درمانی سخت است. پژوهش های زیادی برای آنالیز روش مزوتراپی انجام نگرفته و بسیاری از همان اندک پژوهش هایی که انجام گرفته اند نیز تنها با شرکت نمایندگان محدود انجام گرفتند. با وجود این، همین پژوهش هایی که در خصوص مزوتراپی انجام گرفتند، فواید زیادی برای جوان سازی پوست نشان ندادند. پژوهش معتبری که در سال 2012 (1391) روی شش نفر تحت درمان به این روش انجام گرفت، هیچ پیشرفت واقعی را در رفع کردن چین و چروک های پوست نشان نداد. پژوهش دیگری که در سال 2008 (1387) روی 20 زن تحت درمان برای اصلاح فُرم بدن انجام گرفت نیز نتوانست نتایج تغییرات چشمگیری در فُرم بدنی شرکت نمایندگان نشان دهد.

مزیت مزوتراپی چیست؟

این درمان به می تواند بعنوان درمان همراه برای بوتاکس و فیلرها استفتده شود و به علت دلایل زیر بسیار محبوب می باشد:
  1. ارزانتر است
  2. یک روش کم درد است
  3. بدون عارضه است
  4. بدون اثر جانبی است
  5. بدون اسکار است
  6. انواع پوست را درمان می نماید
  7. از اولین جلسه، بعضی از تغییرات مانند هیدراته شدن پوست دیده می شود
  8. بدون زمان ریکاوری. بیمار می تواند بلافاصله پس از عمل دوباره به کار برود

چه کسانی باید از درمان مزوتراپی اجتناب نمایند؟

* زنان باردار یا مادران شیرده

* بیماران مبتلا به سرطان

* افراد مبتلا به بیماری های قلبی شدید

* بیماران مبتلا به صرع

تفاوت مزوتراپی و لیپوساکشن چیست؟

مزوتراپی برای از رفع کردن چربی های ناخواسته جایگزین غیر جراحی لیپوساکشن (Liposuction) است. لیپوساکشن به صورت دائمی، چربی را از نواحی مانند شکم، ران و پشت فرد خارج می نماید. در این روش درمانی، جراحان زیبایی لوله های پلاستیکی نازکی را زیر برش های کوچک پوست قرار می دهند و سپس با استفاده از دستگاه های مَکنده چربی را از بدن خارج می نمایند.

عمل لیپوساکشن در حالت بیهوشی انجام می گیرد. اگرچه لیپوساکشن در رفع کردن دایمی چربی مؤثر است، اما بهبودی به این روش درمانی تا شش هفته طول می کشد. علاوه بر این، برای فرد تحت درمان خطراتی مانند آسیب به اعصاب و رگ های عروقی خونی، خطوط نامنظم پوست، سوختگی و عفونت را به همراه دارد. بدیهی است که هزینه لیپوساکشن هم نسبت به مزوتراپی بیشتر است.

در مقابل، مزوتراپی به میزان لیپوساکشن روش تهاجمی نیست، هیچ برشی لازم نیست و تمام مراحل درمان بدون جراحی انجام می گیرد. و همانطور که گفتیم، هزینه آن نسبت به لیپوساکشن کمتر است. با وجود این، فرد برای حصول نتایج مورد نظر ممکن است به 10 جلسه یا بیشتر نیاز داشته باشد.

نکته دیگر اینکه هنوز تأثیر مزوتراپی برای رفع کردن چربی های اضافی کاملا تعیین نیست. هنوز پژوهش های کافی روی این روش درمانی انجام نگرفته تا به درستی کارایی این روش درمانی نوین را آنالیز کند. علاوه بر این، روش های مورد استفاده در مزوتراپی، بسته به ناحیه مورد نظر بدن نیز متفاوت هستند. مزوتراپی و لیپولیز (Lipolysis) اغلب با هم به اشتباه گرفته می شوند که اینطور نیست و این دو روش تفاوت اساسی باهم دارند.

در حین تزریق به روش لیپولیز، پزشک، فسفاتیدیل کولین و داوکسیکولیک را به لایه چربی زیر پوست تزریق می نماید تا چربی را از بدن فرد خارج کند.

مانند مزوتراپی، شواهد بسیار کمی وجود دارد که کارایی روش لیپولیز تزریقی را به اثبات برساند. انجمن جراحان پلاستیک آمریکا که از معتبرین سازمان های بهداشتی جهان است، استفاده از لیپولیز یا مزوتراپی را برای رفع کردن چربی های بدن توصیه نمی نماید. طبق گفته های این سازمان، هنوز پژوهش های کافی برای تأیید این روش های درمانی وجود ندارد.

عوارض جانبی و خطرات مزوتراپی چیست؟

افرادی که قبلا از روش درمانی مزوتراپی استفاده کردند، توصیه می نمایند که حتما به یک پزشک مجرب مراجعه کنید تا خطرات این روش درمانی به حداقل برسد.

اما عوارض جانبی گزارش شده عبارتند از:

  1. حالت تهوع
  2. درد
  3. حساسیت
  4. ورم
  5. خارش
  6. قرمزی پوست
  7. کبودی
  8. برآمدگی در محل تزریق
  9. لکه های تیره پوست
  10. عفونت
  11. زخم

ریکاوری روش درمانی مزوتراپی چگونه است؟

از آنجایی که مزوتراپی نیازی به جراحی ندارد، معمولا به هیچ گونه استراحتی نیاز ندارد. بسیاری از افراد بلافاصله می توانند فعالیت های عادی زندگی خود را از سر گیرند. اما برای بعضی اینطور نیست و ممکن است فرد به علت تورم و درد در محل تزریق نیاز به یک روز استراحت داشته باشند.

می توان از مزوتراپی برای درمان ریزش مو استفاده کرد؟

علاوه بر درمان چین و چروک و رفع کردن چربی های ناخواسته، از مزوتراپی برای درمان ریزش مو ناشی از بیماری alopecia areataیا طاسی منطقه ای استفاده می شود. این درمان عصاره های طبیعی گیاهان، ویتامین ها یا داروهایی مانند فیناستراید و ماینوکسیدیل را به داخل سر تزریق می نماید.

افرادی که از مزوتراپی برای درمان ریزش مو استفاده کردند ادعا می نمایند:

* عدم توزان هورمونی در درون و اطراف فولیکول مو را اصلاح می نماید.

* مواد مغذی را به مو می رساند.

* باعث بهبود گردش خون می شود.

با این حال، درست مانند سایر موارد استفاده از مزوتراپی، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این روش درمانی برای ریزش مو مؤثر است. در پژوهش های انجام گرفته تعیین شده بسیاری از موادی که تزریق شده اند، موجب رشد مجدد مو نشده اند. در همین حال، بعضی منابع معتبر کارایی داروها کورتیکواسترویید و ماینوکسیدیل را به صورت جداگانه گزارش دادند.

سخن پایانی

مزوتراپی یک درمان امیدبخش برای رفع کردن چربی های ناخواسته و اصلاح فُرم بدن است. با این حال، ایمنی و اثربخشی آن هنوز تأیید نشده است. در همین حال، بسیاری از پژوهش های انجام گرفته، مزوتراپی را نه به عنوان یک نوع درمان زیبایی، بلکه بیشتر به عنوان روشی درمانی برای کاهش درد مورد آنالیز قرار دادند.

مزوتراپی به وسیله سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید نشده است که از معتبرترین سازمان های بهداشتی درمانی جهان محسوب می شود و معمولا داروها و روش های درمانی مورد تایید این سازمان مورد تایید دیگر کشورهای جهان قرار می گیرد.

اما، بسیاری از داروهای مورد استفاده در مزوتراپی، قبلا برای روش های درمانی دیگر مورد تأیید این سازمان نهاده شده اند. به این ترتیب، تا زمانی که این داروها مورد تایید این سازمان هستند، ممکن است برای مزوتراپی نیز استفاده شوند. به این مورد استفاده از دارو برای موارد استفاده غیر رسمی، استفاده خارج از برچسب (Off-Label Use) گفته می شود. و معمولا توصیه می شود که چنین داروهای حتما با مشورت پزشک مصرف شوند.

نکته ای که در ابتدا گفتیم، پزشکان از هیچ فرمول استانداردی برای مزوتراپی استفاده نمی نمایند. این بدان معناست که ممکن است هر پزشک از روش به خصوصی استفاده کند. اگر می خواهید از روش درمانی مزوتراپی استفاده کنید، به یک پزشک دارای مجوز مراجعه کنید که تجربه زیادی در درمان بیماران با این روش دارد. این باعث می شود عوارض جانبی درمان به حداقل برسد.

منبع: سایت دکتردکتر

سایت آپایرون

سایت زیباچه

منبع: راسخون
انتشار: 28 آبان 1400 بروزرسانی: 28 آبان 1400 گردآورنده: sanaye-90.ir شناسه مطلب: 1885

به "مزوتراپی چیست و چه کاربردها و فوایدی دارد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مزوتراپی چیست و چه کاربردها و فوایدی دارد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید