کشف غافلگیر کننده در هاله ستاره در حال مرگ
به گزارش صنایع 90، تصاویر تازه ثبت شده به وسیله تلسکوپ فضایی جیمز وب جزئیات پیچیده ای را از مراحل پایانی حیات یک ستاره در حال مرگ، آشکار کرد.
به گزارش یورونیوز، سازمان ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده (ناسا)، بیان کرد که تلسکوپ جیمز وب با بهره گیری از ابزار مجهز به مادون قرمز میانی (Mid-Infrared) پیروز به ثبت واضح ترین نمای موجود از یک هاله ذره ای کم فروغ شده است.
این تصویر، 10 قوسِ دارای مرکز واحد را در این هاله نشان می دهد که به باور محققان هر 280 سال یکبار و پس از فروریختن لایه های بیرونی ستاره مرکزی شکل می گیرد.
راجر وسون (Roger Wesson)، از پژوهشگران دانشگاه کاردیف که تصاویر ارسالی تلسکوپ جیمز وب را آنالیز نموده، تاکید دارد که ثبت این قوس ها کشفی شگفت انگیز به شمار می رود.
وسون شرح داد: پیشتر ما اطلاعاتی در خصوص فرآیند و دوره زمانی تبدیل یک ستاره منفرد به یک سحابی سیاره نما نداشتیم، ولی این قوس ها نشان داد که ابتدا باید یک ستاره همدم در منظومه وجود داشته باشد که به دور ستاره مرکزی بچرخد. سپس، همان طور که ستاره در حال مرگ، جو خود را به بیرون پرتاب می نماید، ستاره همدم جریان خروجی را شکل می دهد. به گفته این محقق فضایی تا کنون هیچ تلسکوپی قابلیت ثبت این فرآیند را نداشته است.
وسون اعلام نمود: وقتی برای نخستین بار این تصاویر را دیدیم، از اندازه جزئیات موجود در آن ها شگفت زده شدیم چرا که تصویر سحابی حلقه (Ring Nebula | M57) که حاوی حدود 20 هزار توده منفرد حاوی ذرات متراکم گاز هیدروژن است به واضح ترین شکل پیشِ روی ما بود؛ فراموش نکنیم که هر یک از توده ها جرمی معادل زمین دارد.
نخستین سحابی سیاره نما در سال 1764 مشاهده شد؛ زمانی تصور می شد که آن ها اجرام ساده و مدوری هستند که یک ستاره در حال مرگ در مرکزشان واقع شده است. اما تصاویر ارسالی جیمز وب بر پیچیدگی ابعاد و ماهیت آن ها افزوده است.
منبع: فرارو