خانواده ایرانی در معرض سیاست های زهرآگین

به گزارش صنایع 90، با وجود اهمیت بسیار زیاد خانواده در سال های اخیر ساختار این نهاد در ایران به ضعف گراییده است. آمار ازدواج ها هر ساله کاهش پیدا می کند و طلاق ها بیشتر می شوند.

خانواده ایرانی در معرض سیاست های زهرآگین

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، میزان ازدواج ها در سال 1390 ، 874 هزار و 78 بود و در سال 1397 به 549 هزار و 861 هزار ازدواج رسیده است. این روند کاهشی توأم با افزایش طلاق برای جامعه ایران که خانواده در آن جایگاه والایی دارد، مورد تأمل است. یکی از دلایل و عواملی که باعث ضعیف شدن نهاد خانواده در ایران شده است، عدم توجه سیاستگذاران و تصمیم گیران به مسائل اصلی زنان و خانواده است.

پرداختن به موضوعات دست چندم در حوزه زنان، باعث شده است که مسائل مهم و اساسی تر به حاشیه رانده شود. برای مثال ورود زنان به ورزشگاه برای تماشای مسابقات مردان و موتورسواری زنان دغدغه چند درصد از زنان است و بانوان ایرانی جزو اولویت چندم آنهاست؟ در حالی که سرانه ورزشی بانوان در کشور وضع مناسبی ندارد، این گرایشات فمینیستی و وارداتی بدون ملاحظه و توجه، مبنای تصمیم گیری قرار گرفته و مجال پرداختن به موضوعات مهم تر را سلب کرده اند.

این در حالی است که کشور های غربی در اجرای سیاست های ضد خانواده شکست خورده اند و به بن بست رسیده اند. به طوری که براساس نتایج نظرسنجی مؤسسه IFOP در پنج کشور آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و اسپانیا 37 درصد از زنان آشکارا خیانت می کنند، اما این کشور ها در سال های اخیر، سیاست های خود را مورد بازنگری قرار داده اند و به سمت حمایت از خانواده و زنان برآمدند.

بازگشت دوباره غرب به آغوش خانواده

آلمان، یکی از این کشورهاست که علاوه بر بحران اجتماعی و فرهنگی با بحران جمعیتی نیز رو به روست. دولت این کشور کمک هزینه ای از 300 تا هزار و 800 یورو در ماه را به پدر یا مادر فرزند تازه به دنیا آمده می دهد که این مبلغ حداکثر تا 14 ماه پرداخت می شود. یکی از این والدین نیز برای حداقل دو ماه می تواند از این تسهیلات استفاده کند. سیاست های حمایتی اختصاصی مادران شرایط مساعدی را برای این افراد فراهم می کند تا در صورت فعالیت اقتصادی نیز بتوانند به نقش مراقبتی خود در خانه و تربیت فرزندان بپردازند.

کشور های حوزه اسکاندیناوی نیز مثال دیگری در این خصوص می باشند. کشور سوئد به سیاست های قوی حمایتی از خانواده، شناخته می شود. این کشور در مقایسه با دیگر کشور های اروپایی نرخ زاد و ولد بالایی دارد که علت آن نیز به دلیل همین سیاست های حمایتی است. اولین کشوری که مرخصی زایمان برای پدران را اجرایی کرد، این کشور بود و همواره حمایت از مرخصی زایمان، در حال بازبینی و ارتقاست. در دانمارک، کشور دیگر حوزه اسکاندیناوی نیز خدمات اجتماعی و حمایت از خانواده برای همه شهروندان فراهم است تا خدمات با کیفیت بالایی را به شهروندان ارائه کند. نروژ نیز خدمات رفاهی برای خانواده ها شامل خدمات درمانی، پرداخت به بیماران و ناتوانان، پرداخت مستمری و بیمه بازماندگان ارائه می دهد.

احیای سیاست های حمایت از خانواده

برای جلوگیری از بحران های اجتماعی در ایران نیز سیاست های خانواده و حمایت از بانوان، باید در جهت درست بازتولید شوند. سیاست های کلی خانواده که در سال 1395 از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است، برنامه حمایتی جامعی درخصوص حمایت از خانواده است. سیاست های پیشنهادشده ابعاد مختلف حمایت از خانواده را در برگرفته است. تأکید بر ازدواج های آسان، حمایت مادی از خانواده به خصوص در قبال مسکن، ساماندهی نظام مشاوره ای برای خانواده ها و تشویق خانواده ها در مشارکت اجتماعی و سیاسی مواردی است که در بند های این سیاست آمده است. حمایت از مادران شاغل برای اینکه بتوانند هم به نقش مادری خود بپردازند و هم در عرصه اجتماعی بتوانند فعالیت کنند، یکی از دغدغه های مهم زنان ایرانی است. در حالی که قانون افزایش مرخصی زایمان بانوان اجرایی نشده است. ایجاد محیط سالم برای زنان و حمایت از آنان در چارچوب خانواده از نیاز های اصلی است که نسبت به آن بی توجهی شده. بنابراین باید سیاست گذاران، سیاست های ضد خانواده و فمینیسمی را کنار بگذارند و سیاست های حمایت از خانواده و زن را در صدر اولویت های خود قرار بدهند.

دبیر کارگروه زنان و خانواده انجمن مستقل دانشگاه تهران

منبع: روزنامه جوان

بازگشت به صفجه رسانه ها

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 10 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sanaye-90.ir شناسه مطلب: 350

به "خانواده ایرانی در معرض سیاست های زهرآگین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خانواده ایرانی در معرض سیاست های زهرآگین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید